Thanks to Mat (Muhammad bin Azmi) – he teach me this!

semangat

Kita renungkan perkataan cuba & mesti ni dalam kehidupan seharian kita. Kan biasa kita dengar org ckp mcm ni.. “Kita cuba yang terbaik!”. Maksudnye kalau tak boleh tak pe..betul x?

Ape pulak kalau “Kita mesti buat yang terbaik!”. These 2 clauses brings two significant value of understanding sebenarnya.

Kenapa..? Ini di sebabkan makna disebaliknya. “Cuba” itu kita akan mencuba. tak boleh takpe. “Mesti” kita mesti buat. Di dalam psychology & otak kita akan menerima ia di dalam 2 keadaan yang berbeza

Analogy paling senang, paling singkat & paling mudah. Cuba kita anggap depan mata kita ada batu yang sangat panas, dipenuhi ape atau ape2 yang menyakitkan dan dalam keadaan tu kita mesti angkat & pegang.

Kalau kita cuba angkat, bila rase tak tahan, kita akan campak dan lepas kan.

Kalau kita mesti angkat, mcm mane panas pun kita akan angkat ia. Betul tak?

Kesimpulan pertama, utnuk mencapai sesuatu kejayaan, kita mesti lah beriya2 dan bersungguh dalam mengejar kejayaan itu. Terms “cuba” tu kalau boleh kita atasi dengan perkataan mesti di combine dengan niat & semangat yang tinggi. InsyaALLAH boleh!

Tujuan saya di sini untuk berkongsi pengalaman dalam menggunakan 2 perkataan ni di dalam niat kita untuk sesuatu. Bukan untuk provoke sesiapa, jauh sekali untuk menyakitkan hati.

Kesimpulan akhir, marilah kita bersama-sama menempa kejayaan yang kita inginkan di dalam hidup dengan “mesti” kejayaan tu di dalam tangan kita. SEMANGAT!

Advertisements